Hur byter man foder på en kavaj?

Hur byter man foder på en kavaj?

Tips och tricks för hur man byter foder på en kavaj. Steg för steg:

 • Sprätta bort befintligt foder, titta under tiden när du sprättar hur det är fastsytt på just din kavaj, ta bilder på hur det är fastsytt om du behöver för att komma ihåg. Notera hur sömmarna ser ut och om någon söm behöver lagas/förstäkas. Sprätta försiktigt så att inte kavajens tyg blir förstört.
 • Plocka bort alla lösa trådar på kavajen som blivit av att fodret sprättats bort. Laga/förstärk sömmar om det behövs.
 • När fodret är bortsprättat från kavajen, sprätta isär fodrets delar så du har alla delar som behövs för att klippa ut ett nytt foder.
 • Stryk alla delarna som behövs för nya fodret. Alla veck ska strykas bort, (om veck är kvar så kommer inte nya fodret bli i rätt storlek).
 • Notera trådriktning (i vilken vinkel mönstret placeras på tyget, det vanligaste är att trådriktningen går i samma vertikala riktning som det placeras när man bär det på kroppen). Det kan finnas delar som ska klippas på "bias cut" (på diagonalen, de delarna kräver större tygåtgång. Delar klipps på bias för att tyget har större flexibilitet och rörlighet på diagonalen.)
 • Mät hur stort mönstret är så man vet hur mycket tyg man behöver köpa. Foder kommer i olika tyg-rulle-bredd, så kolla hur mycket tyg du behöver för olika tyg-rulle-bredder. 
 • Köp tyg, om det ska vara blankt/glatt (ofta används tyger i satin som foder, satin är en typ av vävteknik som resulterar i ett blankt tyg, notera att satin behöver inte vara tillverkat av materialet siden, "satin" är en vävteknik (hur man vävt materalet), och "siden" är ett material/fiber), så om man vill ha satin som foder så är 100% acetat bra. Acetat är cellulosabaserat (gjort av trämassa), och materialet andas så att värmen inte blir instängd, (det blir inte svettigt som polyester). Om det inte ska blänka så är 100% viskos superskönt, det är också cellulosabaserat. Det finns en hel värld av olika foder-tyger och foderlösningar, så här finns det massa roligt att göra research på om man har tid. Det viktigaste när man väljer foder till en kavaj är att i ärmarna måste man använda ett tyg i satin (eller annat blank/glatt tyg). Varför? Jo för använder man ett matt tyg så är det svårt att ta på och av sig kavajen, skjortan/tröjan under kommer fastna i armarna och kavajens ärmar kommer inte glida friktionsfritt, vilket kommer leda till konstiga veck, dåligt fall och så är det obekvämt att ha på sig. Fodertyger brukar ligga samlat på ett ställe i butiker, fråga personalen var foder ligger så kan de visa. Jag älskar att fodra med siden, (det är så skönt mot kroppen, har ett vackert fall, andas jättebra, kan suga upp fukt, kan värma), men det är dyrt och inte lika slitstarkt som acetat. Vilken färg ska man köpa? Vilken färg man vill, utifrån att fodrets färg inte lyser igenom kavajen från utsidan.
 • Stryk det nya fodertyget.
 • Klipp ut de nya foderdelarna genom att använda det gamla strykta fodret som mönster (se bild nedan). Notera vad sömsmånen är på olika ställen, så man vet var sömmen ska gå.

 • Sy ihop längs med ärmar och stryk sömmen efter.
 • Sy ihop fram och baksida oh stryk sömmarna efter.
 • Sy ihop ärmar med body (fram-och-baksida) på symaskin, stygnslängd 2,5. Ärmar är lite luriga att sy på, eftersom själva ärmhålet är rundat så kommer sömsmånen skapa en större form än vad som får plats att sy in i ärmhålet i body. Dessutom har ofta ärmens ärmhål "ease" inräknat i mönstret, vilket innebär att det faktiskt är för stort att passa enkelt in i bodyns ärmhål. (Man lägger till "ease" i mönster när de behöver extra plats för kroppen att röra sig utan att en söm spricker.) Så vad man gör är att man ställer in stygnslängden på symaskinen till 5, och syr en söm som en halv cirkel överst på armhålets form, sömmen går längs med den framtida sömmen, och placerad på ca mitten av sömsmånen. Fäst inte sömmen  i början eller slutet, och dra ut tråd så det finns ca 10 cm tråd i början och slutet att dra i. Sedan drar man ihop tyget så det veckar sig, nåla fast det i bodyns ärmhål med jämnt fördelad veckning. Det viktigaste stället där det behövs veckning är där fodret kommer ligga mot övre baksidan av axeln, det är där det kommer dras mest när kavajen bärs sedan, så se till att det finns ease av tyg där. När man sedan syr på ärmen i body så vill man ha så få veck som möjligt, helst inga, så nåla så att vecken inte syns utanför sömmen. (Man kan också först sy på ärmen med stygnslängd 5, för att kolla att det inte blir veck, och sedan med stygnslängd 2,5).
 • Nåla och sy fast fodret i infodring och krage med symaskin 2,5 stygnslängd.
 • Nåla fodret i ärmar (se till att fodret inte är för långt och kan åka utanför kavajärmen när man tar på sig den, och se till att fodret inte är för kort så det kan göra att kavajtyget dras i när man har den på sig).
 • Sy fast ärmar för hand med "blind stitch".
 • Nåla fast fodret längs med nederkanten. Kontrollera att fodret är tillräckligt långt, så det inte drar i fallet på kavajen när man har den på sig. Och att fodret inte är för långt så det hänger ned under kavajen när man har det på sig.
 • Sy fast fodret i nederkanten för hand med "blind stitch". 
 • Voila! 😍 Nu har kavajen fått ett nytt foder! Bra gjort! 💪🪡🧵🙌
Back to blog