Mina viktigaste tips till nya designers

Mina viktigaste tips till nya designers

Hej alla nya designers!

Har fått frågor om hur man skapar sin första kollektion, och eftersom modebranchen är rätt så snårig kommer här mina viktigaste tips till nya designers (de jag önskar att jag hade fått):

- Följ dina instinkter när det gäller samarbetspartners. (Det finns nästan ingen lagstiftning inom branchen för att skydda designrättigheter, och den lagstiftning som finns för att skydda modedesigns är det nästan ingen som följer. (Men man kan skydda varumärkets logga och namn.) Det är något av en laglös branch när det kommer till designrättigheter. Så planera när du lägger upp bilder av designs i sociala medier, jag brukar räkna med kopior ca 6-18 månader senare, det är en del av hur branchen fungerar, men bra att veta så man inte blir förvånad när kopior dyker upp. Så lyssna på din instinkt när du delar med dig av dina designs online eller till samarbetspartners. Många använder NDA (Non Disclosure Agreements, avtal för att inte dela information om designs) vid kontakter med tex fabriker. Det är helt normalt inom branchen och du behöver inte känna att det är konstigt att be samarbetspartners eller fabriker skriva på dem.)
- Följ din instinkt, trots andras åsikter om vad du gör (många kommer tycka saker om hur du borde designat/gjort/gör något mm, det är lätt att bli påverkad av det, eller tappa lusten, så följ din vision (man kan såklart lyssna på tips och råd från andra, men lita på din vision). Det är den unika design och styling som du bidrar med som blir din framgång, men viktigare än framgång, det är det som kommer göra att du har lust att fortsätta när det är tungt (eller så är det för mig i alla fall, om jag lyssnat för mycket på andra och liksom inte känner mig kopplad till visionen längre, eller att den tappat den viktiga riktning jag tänkt ut att den skulle ha innan, så kommer inte lusten, och lusten ska man vara rädd om, den bär en över motgångar), så känn inte att du måste göra något som alla andra gör, eller på ett sätt som alla andra gör. Bara kör din grej! 👑)
Lycka till och ha massa roligt! 
- Clara
Back to blog